Dny, týdny nebo měsíce? Nový ministr zahraničí USA může být další Trumpova oběť

raz

Odchod Rexe Tillersona z vedení americké diplomacie se jen těžko dá považovat za nečekaný. Překvapením bylo spíše, jak dlouho v pozici ministra zahraničí vydržel. Spekulace o takzvaném „Rexitu“ se kvůli tření mezi Trumpem a Tillersonem nejen Washingtonem šířily měsíce. Nakonec k němu došlo přesně podle plánu, který z Bílého domu unikl už loni v listopadu. Šokující není ani výběr jeho nástupce. Mika Pompea Trump dlouhodobě chválil, spolu s ministrem obrany Jamesem Mattisem často přebíral diplomatické role tam, kde Tillerson chyběl. To, že ale bývalý šéf CIA na ministerstvu vydrží následující tři roky, rozhodně jisté není.

Když Tillerson nastupoval na ministerstvo zahraničí, čelil ostré kritice kvůli svým vazbám na Rusko. Bývalý ředitel ropného koncernu ExxonMobil uzavřel například dohodu s Rosněftem, který ruská vláda vlastní ze 75 %. Jako pozitivní ale i jeho kritici viděli šanci, že bude zmírňovat chování nepředvídatelného Trumpa, který do Bílého domu vlétl jako hurikán. Nestalo se tak.

Trump mu totiž nenaslouchal a je otázkou, jestli vůbec někdo. Do historie se Tillerson nezapíše, nic výrazného za ním totiž nezůstává. Jen rozpory s prezidentem kvůli Íránu a Severní Koreji a ministerstvo v rozkladu. Je zatížené finančními škrty i nedůvěrou prezidenta, pro kterého, zdá se, nehraje žádnou důležitou roli.

Konec Trumpova otloukánka. Prezident se s Tillersonem hádal o KLDR, jeho pozici podkopával

sinfin.digital