„Do Evropy pošleme 15 tisíc uprchlíků měsíčně,“ pohrozil unii turecký ministr

ČTK

Info.cz

abe

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu podle agentury Anadolu pohrozil Evropské unii, že jí bude posílat 15 000 migrantů měsíčně. Řekl to v souvislosti s konflikty spojenými se zmařenými agitacemi tureckých vládních činitelů na území Německa a Nizozemska. Politici se tam v místních tureckých komunitách snažili získat podporu pro tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten by po dubnovém referendu mohl získat v Turecku mnohem širší pravomoci. 

„Jestli chcete, můžeme každý měsíc vypravit na cestu 15 000 migrantů, které jsme vám zatím neposílali, pak se budete divit,“ prohlásil Soylu. „Musíte si uvědomit, že nemůžete v tomto regionu hrát bez ohledu na Turecko,“ dodal.

Ministr tak narážel na dohodu mezi Evropskou unií a Tureckem, podle které mohou řečtí úředníci nyní vracet uprchlíky zpět do Turecka, které slouží jako jakási hráz na hranicích starého kontinentu.

Soylu kritizoval zákazy mítinků zejména v Německu a Nizozemsku, při nichž chtěli turečtí ministři apelovat na Turky žijící v těchto zemích, aby v dubnovém referendu podpořili změny ústavy. Ty by podle některých expertů fakticky změnily parlamentní model vládnutí na prezidentský. Západ však hledí na možnost dalšího posilování moci autokratického šéfa tureckého státu s nelibostí.

sinfin.digital