Do USA jen s fotografickou pamětí? Žadatelé o víza budou muset uvést cesty za posledních 15 let i příspěvky z facebooku

Info.cz

ekb

Trumpova administrativa přijala další kontroverzní krok, který zpřísňuje pravidla pro žadatele o americká víza. Novinkou je rozšířená verze dotazníku, v rámci kterého má žadatel dát souhlas se zpracováním svých dat ze sociálních sítí za posledních pět let a životopisných informací posledních 15 let. Nové požadavky, které jsou součástí úsilí o přísnější kontrolu návštěvníků Spojených států, byly schváleny koncem května Úřadem pro řízení a rozpočet navzdory pobouření lidí včetně vysokoškolských učitelů. Podle kritiků povedou nová opatření ke zpožděním a odradí studenty a učitele z celého světa od cesty do Spojených států.

Na základě nových pravidel budou konzulární úředníci požadovat například všechny předchozí čísla cestovních pasů, příspěvky ze sociálních sítí za posledních pět let, emailové adresy, telefonní čísla a informace, jako je místo bydliště, zaměstnání a údaje o zahraničních cestách, za posledních 15 let. Informovala o tom agentura Reuters.

Dodatečné informace budou moci úředníci požadovat, pokud rozhodnou, že „jsou tyto informace nezbytné pro potvrzení totožnosti“ nebo pokud bude potřeba „přísnější prověření“ osoby pro zajištění národní bezpečnosti, uvedlo ve středu americké ministerstvo zahraničí.

Česko si v Bruselu utrhlo s Babišem ostudu. Špínu si mělo prát doma, zní od europoslanců

sinfin.digital