Domácí porod skončil tragédií. Matka marně prosila o sanitku, porodní asistentka ji nechala vykrvácet

Info.cz

sta

Otřesný případ se odehrál v australském Melbourne. Porodní asistentka, která byla u domácího porodu, odmítala zavolat matce záchranku a trvala na domácím prostředí. Rodička Caroline Lowellová prosila o pomoc, protože se bála, že umírá. Dula Guye Demanuelle ale šestatřicetileté ženě místo toho podala homeopatika. Carolline zemřela kvůli masivní ztrátě krve dvanáct hodin po porodu. Australské úřady po zveřejnění případu zváží přísnější pravidla pro porody doma, uvádí server The Sydney Morning Herald.

Pět let starý případ předal nyní soudní lékař Peter White australským žalobcům. Navrhl, zda by porodní asistentka neměla být za úmrtí při domácím porodu obviněná. Vyzval rovněž k revizi nařízení týkajících se porodních asistentek. Ty bez registrace by podle něj neměly brát finanční odměnu, jinak by šlo o trestný čin.

Guye Demanuellová sice registraci v době smrti Carolline měla, po čtyřech měsících ale požádala o vyškrtnutí z australské agentury sdružující zdravotnické pracovníky. Prý už nechtěla pracovat v systému, kde je ženám nucena lékařská péče během porodu. I přesto ale dál nabízí své služby.

Prezidentské volby 2018 se blíží. Komplexní zpravodajství můžete sledovat zde>>>

Soudní lékař White nyní oznámil, že ke smrti Carolline Lowellové nemuselo dojít. k nešťastnému konci podle něj přispěl i přístup porodní báby. Asistentka měla údajně lépe vyhodnotit předchozí zkušenosti nastávající matky, než si ji vzala do péče.

sinfin.digital