Donald Trump chystá projev o stavu unie. Má být smířlivý a optimistický

ČTK

tc

Donald Trump, americký prezident, přednese v úterý 30. ledna (ve středu 31. ledna nad ránem SEČ) své první poselství o stavu unie. Prohlášení o prioritách Bílého domu v roce 2017 i výhledu do budoucnosti je kromě poslanců a exekutivy adresované i spoluobčanům. Bilanční projev, který prezidentovi ukládá ústava, bude přirozeně bedlivě sledován i ze zahraničí. 

Trumpova řeč má vyznít smířlivě a optimisticky, má být zaměřena do budoucna a přesvědčit má nejen prezidentovy příznivce a voliče, ale také jeho kritiky a dokonce i demokraty v Kongresu. S přípravou projevu pod dohledem poradce Stephena Millera podle listu The New York Times pomáhali hlavní bezpečnostní poradce Herbert McMaster a ministři zahraničí a obrany Rex Tillerson a James Mattis.

Na dnešní den je prý v plánu generální zkouška na improvizovaném pódiu před čtecím zařízením. Klíčové pasáže podle severu Politico sám Trump neváhal redigovat černým fixem. Na projev má navázat cesta po amerických státech, při níž má šéf Bílého domu svou politiku blíž vysvětlovat. Obsah projevu ale může být do poslední chvíle nejistý. Prezidenta podle agentury AP čas od času při čtení důležitých projevů postihne "divoká nekázeň", případně státnický obsah svých prohlášení později shodí neuváženými tweety.

Trumpova hozená rukavice. V Davosu ukázal, že se dokáže ovládat. Komentář I. Záruby

sinfin.digital