Dusno v Katalánsku: Policie zavřela většinu škol, místní okupují ty zbylé a trvají na referendu

ČTK

raz

Španělská policie uzavřela většinu z 2315 škol, které měly v neděli posloužit jako hlasovací místnosti při referendu o nezávislosti Katalánska. Plán katalánské regionální vlády uspořádat hlasování, které zakázal španělský ústavní soud, dnes španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis označil za "výsměch demokracii".

Španělská vláda dnes informovala, že policie znemožnila přístup do 1300 škol, které byly určeny pro konání referenda. Podle vládního zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, dalších 163 škol obsadili občané. Ti se svou přítomností snaží policii znemožnit vyklizení a uzavření školních budov do nedělního rána, jak to nařídil šéf katalánské regionální policie. Mnozí podporovatelé referenda dokonce ve školách přenocovali.

Katalánská policie dala lidem, kteří okupují školní budovy, ultimátum pro vyklizení do nedělních 06:00 SELČ. Pak je údajně připravena je k tomu přinutit. Podle agentury AP se ale teprve v tu chvíli ukáže, jak se jednotliví policisté zachovají. Navzdory ujišťování ze všech stran, že veškeré akce budou nenásilné, panují obavy z toho, aby se situace nevymkla kontrole.

V Katalánsku je přes víkend nasazeno 26.000 policistů, kteří se mají postarat o to, že se referendum v neděli neuskuteční. Katalánský premiér Carles Puigdemont však agentuře Reuters v pátek řekl, že vše je připraveno k tomu, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor.

Většina Katalánců si referendum přeje, ale podle posledních průzkumů by pro nezávislost hospodářsky nejsilnějšího regionu Španělska hlasovalo jen 44 procent lidí.

sinfin.digital