Estonský expremiér pro INFO.CZ: Češi nechápou, proč přijímat uprchlíky, nikdo jim to nevysvětlil

Lucie Bednárová

Estonci si Evropské unie váží a uvědomují si spíše její benefity, než nevýhody. Nic však není zadarmo. Tamním politikům trvalo roky, než lidem vysvětlili, proč je dobré, aby jejich země byla členem EU. Podobně tomu bylo s migrací a povinnými kvótami. „V Estonsku se to zlepšilo, jakmile se lidé začali o Sýrii a severní Afriku více zajímat. Je tu více informací, média o tom píšou a lidé to více chápou,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ bývalý estonský premiér Taavi Rõivas. Češi by se tím podle něj měli inspirovat. Proč je popularita EU v Estonsku vyšší? Co Estonce naopak trápí a co by změnili? I o tom se v rozhovoru, který vznikl při příležitosti konání Prague European Summit, mluvilo.

Evropská komise zahájila minulý týden vůči České republice a dalším zemím ve střední Evropě řízení kvůli tomu, že nespolupracují při přebírání uprchlíků. Byl to správný tah?

Z mé pozice je složité vítat, nebo kritizovat podobné rozhodnutí. Jedno ale vím jistě, musíme na tom spolupracovat. Vím, že to není jednoduché. Je to téma, které rozděluje, a to nejen státy, ale i veřejnost v nich. Nemůžu žádné zemi radit, a to i přesto, že i my jsme měli s trvalým mechanismem přerozdělování uprchlíků zpočátku velký problém. Vadilo nám, že nebral v úvahu velikost zemí. Nyní je to mnohem spravedlivější.

Zeman ztratil podporu, kvůli zdraví by prohrál s Drahošem, říká sociolog Daniel Prokop

sinfin.digital