EU pošilhává po dalším sídle, tentokrát bude v srdci Paříže. Vysoká cena vyvolává kritiku

Lucie Bednárová

„Dům Evropy“, jak se nové budově unijních institucí přezdívá v úředních dokumentech, nevyroste v Bruselu nebo Štrasburku, ale bude údajně stát přímo v centru hlavního města Francie – v Paříži. Podle informací bruselského serveru Politico v ní bude kromě kanceláří také interaktivní návštěvnické centrum, které bude mít za úkol přiblížit Evropu a její integraci obyčejným lidem. Plány si už ale stihly vysloužit kritiku – kvůli vysokým nákladům na rekonstrukci a výši ročního nájmu se do nich opřeli někteří europoslanci. 

Další sídlo Evropského parlamentu a Evropské komise by podle informací novinářů mělo stát přímo v srdci Paříže na frekventované ulici Boulevard Haussmann, kterou denně projdou desetitisíce lidí. Důvod výběru lokality je jasný. V neoklasicistní budově o rozloze 4 tisíc čtverečních metrů bude kromě kanceláří také zázemí pro novináře a informační středisko, které návštěvníkům nabídne možnost nahlédnout do chodu unijních institucí. Podobné už nějakou dobu funguje v Berlíně. Úředníci si slibují, že za půl roku by pařížskou budovu mohlo navštívit až „půl milionu lidí“.

„Budova nebude sloužit jako muzeum,“ vysvětluje francouzská europoslankyně Elisabeth Morin-Chartier. „Bude to komunikační prostor pro všechny občany, protože předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani chce přivést Evropany blíže k EU,“ dodává.

Česko je závislé na cukru. Ničí játra i psychiku, tvrdí blogerka, která trpěla anorexií

sinfin.digital