EU v krizi, která nemá obdoby? Poprvé v historii se neví, jak dál, přiznávají Češi v srdci Unie

Lucie Bednárová

Evropská unie se kvůli odchodu Velké Británie nachází v situaci, ve které nikdy před tím nebyla. Žádná země se totiž ještě nikdy nerozhodla, že ukončí své členství. Někteří proto mluví o bezprecedentní krizi, jiní v tom hledají příležitost pro další integraci mezi evropskými státy. Ač z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že podstatná část lidí v EU nadále věří, politici a zejména úřednicí v Bruselu jsou údajně vývojem zaskočení a možná poprvé v historii si tak trochu neví rady.

„Brexit mě zaskočil. Je to dost možná začátek konce,“ uvedl nejmenovaný úředník z velkého západoevropského státu, který už několik let pracuje v unijních institucích. „Poprvé za celou dobu, co dělám svou práci, mám pocit, že se opravdu neví, co s tím a jak nejlépe pokračovat dál,“ svěřuje se jeho český kolega.

Co říká průzkum Eurobaromer o důvěře lidí v EU?

Z posledního průzkumu Eurobarometr (listopad 2016) vyplynulo, že se důvěra lidí v EU zvýšila o tři procentní body na 36 procent. Na druhou stranu platí, že čtyři pětiny Evropanů se k EU nadále staví neutrálně. Čtyři Evropané z deseti se domnívají, že jejich hlas má v EU váhu, což je téměř na úrovni nejvyšší hodnoty 42 procent z jarních průzkumů v letech 2014 a 2015. Občany EU se cítí být 67 procent Evropanů.

„Myslím, že je to celé složitější. V důsledku brexitu se vynořilo spoustu emocí – pozitivních i negativních. Jenže nyní se to začalo všechno znovu vyostřovat, navíc s (americkým prezidentem) Trumpem přichází EU o klíčového spojence. Ve vzduchu je hodně cítit, že i když by všichni chtěli hezký rozchod se Spojeným královstvím, vypadá to na pořádnou bitku,“ pokračuje další Čech, který působí v Evropském parlamentu.

Zdá se proto, že na rozdíl od běžných lidí v Evropě, kteří podle průzkumů veřejného mínění ve společnou Evropu vesměs nadále věří, má paradoxně samotný Brusel pochybnosti.

EU neprochází v současné době nejlehčím obdobím a čelí celé řadě výzev. V zemích EU sílí nebezpečný populismus bez jasné vize, roste počet teroristických útoků a k břehům Evropy neustále připlouvají lodě s migranty, kteří tu chtějí začít nový a lepší život. Kromě toho tu je expanzivní Rusko a také nová administrativa amerického prezidenta Trumpa, s nímž se Evropa snaží najít společnou řeč. Brexit je ale, zdá se, něco jiného.

sinfin.digital