Evropa se chce společně vyzbrojit. Reaguje na Trumpa i Rusko

Lucie Bednárová

Zhoršené vztahy s Ruskem a opakované výzvy USA a NATO k vyšším investicím do obrany, přiměly Evropskou komisi, aby začala jednat. Zvažuje větší útratu za výzkum obranných technologií a za nákup vojenského vybavení pro členské země. Pomoct by tomu měl i nový společný fond pro obranu. 

Brusel přišel s novou strategií, která má zlepšit financování výzkumu obranných technologií a povzbudit členské státy, aby společně nakupovaly vojenské vybavení.

Podle Lukáše Hendrycha ze serveru EurActiv.cz se jedná „o největší obrannou iniciativu tohoto typu za poslední dekádu, která má ukončit miliardové vládní škrty v rozpočtech na obranu v jednotlivých členských zemích.“ 

Proč Evropská komise přišla s novou strategií?

Evropské země k úvahám o vyšších investicích do vlastní obrany vedly nejen horší vztahy s Ruskem v posledních letech, ale také opakovaně zaznívající hlasy z USA a NATO. Na potřebu zvýšit výdaje upozorňovala evropské spojence už dosluhující administrativa prezidenta Baracka Obamy. Jeho nástupce Donald Trump dokonce před volbami varoval, že USA by nemusely napadeným zemím přispěchat na pomoc, pokud nebudou v dostatečné výši přispívat na svou obranu.

Evropě se posilovat společnou obranu dosud nedařilo. Velkou překážkou byla neochota národních vlád investovat do společného vojenského výzkumu a obrany. Odborníci věří, že zlom by mohl znamenat blížící se odchod Velké Británie z EU. 

Co Evropská komise navrhuje?

Důležitým bodem celé strategie je nový investiční fond pro obranu, který má podpořit vojenský výzkum v Evropě a také nákup společného vojenského vybavení (například vrtulníků) členskými zeměmi nebo investice do vývoje dronů. Do fondu budou přispívat členské státy, ale zároveň si z něj budou moct peníze půjčovat. Ročně by v něm mělo být k dispozici pět miliard eur (135 miliard korun). 

Co nová strategie přinese?

Experti Evropské komise už dlouho upozorňují na to, že lepší spolupráce mezi členskými státy EU v obraně a bezpečnosti a sdílení zdrojů by ušetřily až 100 miliard eur ročně. 

Co dalšího Komise plánuje?

Komise už nyní počítá s tím, že v příštím roce uvolní na obranu z unijního rozpočtu 25 milionů eur (676 milionů korun). Tato částka bude v dalších letech postupně navyšována až na celkových 90 milionů eur (2,4 miliardy korun). Ve víceletém rozpočtu pro období po roce 2020 Komise plánuje navrhnout zvláštní výzkumný program věnovaný obraně s odhadovanou částkou 500 milionů eur (13,5 miliard korun) na rok. 

Co bude dál?

Poslední návrhy, především pak návrh na vytvoření evropského fondu pro obranu, budou diskutovány se členskými státy EU a s Evropským parlamentem. Důležitým bude v tomto ohledu summit premiérů a prezidentů EU, který se bude konat 15. a 16. prosince. Odhaduje se, že nový fond by mohl začít fungovat už v roce 2017.

sinfin.digital