Evropané si dál můžou pochutnávat na kebabu s fosfáty. Parlament podpořil jejich používání

ČTK

ekb

Evropský parlament neschválil námitku proti používání fosfátů v kebabech, které navrhla povolit Evropská komise (EK). Výrobci tohoto masitého pokrmu tak získali souhlas europoslanců, aby do masa přimíchávali látky, kterými údajně zlepšují jeho chuť. Odpůrci fosfátů se snažili prosadit námitku s odkazem na možná zdravotní rizika spojená s jejich konzumací.

Fosfáty, které na sebe vážou vodu a zvyšují šťavnatost masa, nejsou v současnosti v mraženém mase používaném pro přípravu kebabu povoleny. Zatímco úřady některých zemí, jako je Německo, jejich používání tolerují, další státy včetně České republiky je při kontrolách považují za zakázané, což má rozhodnutí EK změnit.

Válka o nenáviděný glyfosát. Francie s Itálií lobbovaly za jeho konec, mají vlastní alternativu

sinfin.digital