Evropské peklo. Uprchlíci si stěžují na násilí, ponižování i waterboarding

kris

Velká Británie posílá podle pravidel Evropské unie uprchlíky, kteří žádají o azyl, zpět do zemí, kde překročili hranice EU. Ostrovní lidskoprávní organizace ale upozorňují, že tito lidé si toho v zemích východní a střední Evropy hodně vytrpěli. V Maďarsku je podle svědků drželi v klecích, v Rumunsku zažili waterborading a dozorci je připoutali k postelím, bulharští policisté je zase brutálně bili.  

Podle Dublinské dohody musí běženci požádat o azyl v první zemi Evropské unie, do které vstoupí. V roce 2015 učinily unijní vlády 80 tisíc požadavků na to, aby jiná země EU přijala běžence. Někteří mají ovšem z pobytu v některých zemích velké trauma. Charitativní organizace Migrant Voice zaznamenala výpovědi migrantů, kteří by měli žádat o azyl v zemích, kde s nimi podle jejich slov zacházeli jako se zvířaty, píše deník Guardian.

Právnická firma Duncan Lewis již dříve vyhrála případ uprchlíka, který se měl vrátit do Maďarska. Příkaz byl zrušen, protože mu hrozilo, že ho tato středoevropská země pošle zpět do jeho rodné země. Firma bojuje za to, aby kvůli otřesnému zacházení bylo Bulharsko vymazáno ze seznamu bezpečných zemí. Slyšení se bude konat v listopadu. Situace se může ještě zhoršit po té, co vyprší šestiletý zákaz posílání uprchlíků zpět do Řecka.

Mohammad Nadi Ismail (32) je bývalým syrským námořním kapitánem. Do Evropy přišel před Bulharsko a Maďarsko, aby se shledal se svým bratrem a strýcem v Británii. V Bulharsku ho zadrželi, bili a ponižovali. „Museli jsme se svléknout, stoupnout si do řady, ohnout se. Pak nás bili obušky přes naše intimní partie,“ řekl organizaci. „V noci pili a hráli karty a potom nás probudili a kopali do nás,“ vypověděl.  Když ho propustili, odešel pěšky do Maďarska.

sinfin.digital