Exkluzivně z Mosulu: Zeman je holka

Jarmila Štuková

Jmenuje se Zeman. Ale nebude vám ani trochu připomínat osobu stejného jména na Pražském hradě. Je jí jedenáct a už dva týdny žije v uprchlickém táboře nedaleko Mosulu. Je šťastná, protože konečně může s klukama hrát fotbal.

V Mosulu, kde právě irácká armáda bojuje s islamisty, Zeman doslova trpěla. Miluje cokoli, co se dá hrát s míčem, fotbal zvlášť. Její živé oči se na nás dívají zpříma a bez bázně, což je u holčiček jejího věku na Blízkém východě dost neobvyklé. Zeman má prostě koule.

Fotbal, stejně jako cokoli, s čím se dá hrát, islamisté zrušili. Děti nemohly mít ani hračky. „Nedala se koupit žádná hračka. Když se chtěli nějak zabavit, poslali je džihádisté do školy, kde je učili počítat. Jeden samopal plus druhý samopal rovnají se dva samopaly.“ Stejně jako většina dětí z Mosulu, nechodila Zeman do školy poslední dva roky. „Stýská se mi po škole. Tady ji zatím nemáme. Baví mě malování, ale chtěla bych být možná spíš sportovkyní. Přála bych si být jako Ronaldo. Barcelona jsou saláti,” směje se malá copatá nebojsa.

Exkluzivně z Mosulu: Na frontě v žabkách

sinfin.digital