Extremismus u mladých? Velká Británie identifikuje 60 rizikových dětí týdně

Info.cz

Extremistické a radikální postoje ve Spojeném království ročně ohrožují více než tři tisíce dětí, které ještě neoslavily osmnáctiny. Čísla pocházejí z britského programu prevence, který je součástí vládní protiteroristické strategie a funguje od roku 2005. Informaci přinesl deník The Independent.

V programu britské vlády Prevent, který se zaměřuje na předcházení terorismu, se v období 2015/2016 objevilo 7 500 jmen. Existovalo u nich podezření, že dotyční vyznávají extremistické a radikální postoje a mohli by do budoucna představovat bezpečnostní riziko. Programu, který ve Velké Británii funguje od teroristických útoků v Londýně v roce 2005, se podařilo odhalit více než 150 případů, kdy se občané radikalizovali natolik, že se chtěli vydat na cestu do Iráku nebo Sýrie a bojovat na straně Islámského státu.

Podle The Independent téměř polovina z nahlášených případů (3 100) byli mladí lidé mladší osmnácti let, 61 z nich neoslavilo ještě ani desáté narozeniny. U 37 % případů se ukázalo, že jde o planý poplach a úředníci proti nim nezahájili žádné kroky. U 10 % nahlášených jmen se ale prokázalo, že riziko extremismu existuje.

sinfin.digital