Ficova nástupce navrhne Směr, Kiska souhlasí, tvrdí šéf nejmenší koaliční strany

ČTK

lup

Šéf slovenské koaliční strany Most-Híd Béla Bugár uvedl, že prezident Andrej Kiska souhlasí s tím, že nového premiéra namísto Roberta Fica navrhne strana Směr. Byla by tak splněná klíčová podmínka, kterou Fico podmiňuje svůj odchod z funkce. Podle ústavy je demise ministerského předsedy pádem celé vlády. Fico rezignaci nabídl včera ve snaze urovnat hlubokou politickou krizi vyvolanou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Čelí ovšem kritice, že krok přichází pozdě a je spíše zkušeným manévrováním, než upřímnou reflexí.

Fico ve středu podmínil svou demisi při řešení politické krize na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky tím, že stávající koalice Směru-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd zůstane u moci a že Směr-SD navrhne nového premiéra. Kiska Ficovy požadavky zatím nekomentoval, zásadní rekonstrukci vlády prezident navrhl jako jedno z řešení krize již před více než týdnem.

"Dojde k demisi a Směr jako nejsilnější politická strana navrhne svého kandidáta na post premiéra. Pan prezident s tím souhlasil," řekl Bugár. Dodal, že podporu nové vládě slíbilo všech 14 členů poslaneckého klubu strany Most-Híd, která setrvání v koalici původně podmiňovala vypsáním předčasných voleb.

Největší demonstrace od roku 1989. Desetitisíce Slováků demonstrovaly proti vládě Roberta Fica

sinfin.digital