Francie dělá z obyvatel aktivisty a rukojmí, říká farmář stíhaný za pomoc migrantům

Magdaléna Rejžková

Farmář Cédric Herrou stíhaný za pomoc migrantům na italsko-francouzské hranici přijel podpořit obyvatele Alp, kteří teď řeší stejnou situaci jako on před několika měsíci. Po tom, co policie zpřísnila kontrolu hranic na jihu země, se migranti začali vydávat novou alpskou trasou. Herrou má za sebou čtyřměsíční podmínku a několik soudních stání, další ho čeká na jaře. V pomoci migrantům polevit nechce a chystá integrační projekt.

Dá se současná situace v Alpách srovnat s tím, co se dělo u vás v údolí Roya o několik měsíců zpátky?

Myslím, že se stát přece jen trochu poučil a policejní tlak na obyvatele je tu o trochu menší. Briançon je Roya na začátku roku 2016. Přitvrdilo až pak. Stát dělá z obyvatel aktivisty a bere je jako rukojmí.

Čím z nich dělá aktivisty?

Tím, že zavírá hranice, to je úplná blbost. Zavírání hranic mezi evropskými zeměmi nikoho nezastaví. Mám pocit, že stát jedná jako amatér. Myslí si, že když teď kontroluje hranice, něco tím vyřeší, ale kde je dlouhodobá reflexe, co bude za deset patnáct let. To budeme zavírat hranice permanentně? Necháme v horách umírat lidi? Stejně jako u moře, i tady na horách, totiž platí, že když uvidíte někoho v nebezpečí, tak mu pomůžete, nehledě na barvu kůže nebo původ. Z místní vlny solidarity mám radost.

REPORTÁŽ: Po pás ve sněhu, bez bot. INFO.CZ na alpském přechodu, kde migranti doufají v zázrak

sinfin.digital