Francouzská policie obvinila člověka, který podle ní pomáhal teroristovi u Carcassonne

ČTK

raz

Ozbrojenec hlásící se k takzvanému Islámskému státu zavraždil dnes na jihu Francie tři lidi a dalších zřejmě 16 zranil, z nichž dva jsou v kritickém stavu. V Carcassonne nejdřív zabil jednu osobu a poté zajal několik rukojmích v supermarketu v nedalekém městečku Trèbes. Policie ho po několika hodinách zastřelila. Podle ministra vnitra Gérarda Collomba šlo o teroristický útok. Večer poté francouzský generální prokurátor oznámil, že v souvislosti s útokem je ve vazbě jeden člověk, kterého policie obvinila ze spolupráce s pachatelem.

„Náš stát se stal terčem islamistického teroristického útoku,“ prohlásil prezident Emmanuel Macron po schůzce, k níž se kvůli těmto událostem sešel s ministrem vnitra. Vyzval přitom občany, aby stále měli na paměti hrozbu terorismu.

Údajný sympatizant Islámského státu marockého původu žádal propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015 se 130 oběťmi. Islámský stát se později k útoku přihlásil. Své tvrzení, že za útokem stál „voják chalífátu“, ale IS nijak nedoložil, napsala agentura Reuters.

Útočník z jihu Francie? Známá firma, kriminálník marockého původu, píše francouzský server

sinfin.digital