Galeotti pro INFO.CZ: Putin zavedl pro mafiány nová pravidla a tajné služby kriminálníky využívají

Marek Hudema

V Rusku prorostla mafie s byznysem a politikou, říká známy odborník na Rusko Mark Galeotti, kterému nedávno vyšla v USA kniha o ruském organizovaném zločinu The Vory: Russia´s Super Mafia. Stát podle něj reguluje mafiánské gangy a ruská rozvědka využívá zločinců proti cizím státům. Gangsteři zároveň vydělávají hlavně na okrádání ruského státu, ale i na drogách nebo třeba pašování sýra.

Je Rusko prezidenta Vladimira Putina mafiánský stát?

Nemám tohle tvrzení rád. Zaujme sice čtenářovu představivost, ale je nebezpečné, protože je příliš zjednodušující. I když popíšeme tamní vládu jako jeden gang, nekontroluje veškerý organizovaný zločin. Snaží se ho ale usměrňovat. A když řekneme, že Rusko je mafiánský stát, pomineme to, že v Rusku jsou stále čestní policisté, soudci a úředníci, kteří se snaží dělat se zločinem, co mohou. Rusko je kleptokracie a připomíná v mnoha směrech Itálii v šedesátých či sedmdesátých letech minulého století, kdy tam k sobě vláda a organizovaný zločin měly velmi blízko.

Další věcí je, že ruské tajné služby, které jsou nyní stejně rozsáhlé a agresivní jako za studené války, se stále občas obrací na organizovaný zločin, aby pro ně udělal některé „speciální služby“. Čečenští zločinci zabíjejí oponenty režimu v zahraničí, organizovaný zločin ze svých peněz financuje některé mediální skupiny v Evropě. Ty, které má rád Kreml.

ANALÝZA: Erdogan větří životní šanci. Narychlo svolané volby mu mají dát absolutní moc

sinfin.digital