Genocida se Kambodžanů stále dotýká. Dnes jim za facebookový status hrozí i vězení, říká česká právnička

Eliška Kubátová

Od konce vlády Rudých Khmerů v Kambodži příští rok uplyne 40 let, temná historie však chudou jihoasijskou zemi provází dodnes. Během své nadvlády v letech 1975-1979 v zemi nastolili politiku brutálního teroru, během které bylo zavražděno nejméně 1,7 milionu lidí. „Existuje tu celá generace lidí, kteří to zažili jako děti nebo jako mladší dospělí a spoustě z nich byla vyvražděna celá rodina. Pokud měli štěstí a přežili to, museli jako děti pracovat v táborech, kde byli nuceni tvrdě dřít a pamatují si to do dneška,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ česká advokátka Helena Kopecká, která pracovala pro tribunál stíhající zločiny Rudých Khmerů. Svobodný život Kambodžanů je však v sázce i dnes. Za půl roku zemi čekají volby, ve kterých lze volit jen jednu stranu. Jakým způsobem vláda dusí tamní obyvatelstvo a které příběhy lidí zasáhly českou právničku nejvíc? 

Příští rok to bude 40 let od konce genocidy a vlády Rudých Khmerů v čele s Pol Potem. Řekla byste, že se země po téměř čtyřech dekádách s temnou historií vyrovnala?

Jak říkáte, za konec Rudých Khmerů se považuje rok 1979, kdy došlo k ukončení toho nejhoršího řádění v zemi. Řekla bych, že se s tím ta země částečně vyrovnala, což je dáno časovým odstupem. Zároveň se to ale každého člověka dodnes nějakým způsobem dotýká. Existuje tu celá generace lidí, kteří to zažili jako děti nebo jako mladší dospělí a spoustě z nich byla vyvražděna celá rodina. Pokud měli štěstí a přežili to, museli jako děti pracovat v táborech, kde byli nuceni tvrdě dřít a pamatují si to do dneška.

Je jedno, o čem lže. Al Caponeho taky dostali na krácení daní, říká Bartoš na adresu Babiše

sinfin.digital