Historický krok pro Řecko. Islámské soudy už nebudou mít rozhodující slovo ve sporech muslimů

ČTK

luš

Řecké soudy budou nově moci zvrátit verdikty islámských duchovních v rodinných sporech tamní muslimské menšiny, která žije na severovýchodě země. Rozhodl o tom v úterý řecký parlament. Dosud měly v takových sporech v západní Thrákii přednost rozhodnutí tamních islámských duchovních. Informoval o tom dnes server německé stanice Deutsche Welle (DW).

Premiér Alexis Tsipras označil úterní hlasování poslanců za historický krok, který „rozšíří rovnost před zákonem pro všechny Řeky“ a zároveň „respektuje specifika“ muslimské menšiny v Řecku.

Řecko je podle DW jedinou zemí EU, kde existují islámské soudy. Jejich pravomoce mají na severovýchodě Řecka v rodinných záležitostech islámští duchovní, kteří měli dosud v těchto sporech prioritu před státními soudy. Nová legislativa stanoví, že pokud některá ze stran s verdiktem muftího nebude souhlasit a obrátí se na řecký soud, bude v kauze platit rozhodnutí řeckého soudu.

V západní Thrákii na severovýchodě Řecka žije asi 120 000 příslušníků muslimské menšiny, většina z nich jsou etničtí Turci a asi třetinu tvoří bulharští muslimové (Pomaci). Lausannská mírová smlouva z roku 1923 přiznala této menšině jistá práva na území Řecka, včetně toho, že islámští muftí mají pravomoce soudců v rodinném právu ve sporech mezi tamními muslimy.

sinfin.digital