Hořký návrat do vlasti. Bojovníci IS na ústupu zaminovali cesty do škol i okolí domů

MIA

Bojovníky teroristické organizace Islámský stát se na severu Sýrie podařilo na řadě míst vytlačit z jejich pozic, nebezpečí v oblasti ale nadále přetrvává. Civilní obyvatelstvo, které se postupně vrací do svých domovů, čelí nebezpečí nástražných výbušných zařízení, kterými džihádisté na útěku zaplavili tamější vesnice.

Islámský stát odešel, frontová linie se po letech přesunula a oni se chtějí konečně vrátit tam, odkud museli před lety narychlo uprchnout, často jen s několika málo předměty osobní potřeby které honem stačili pobrat. Navrátilci se ale dědictví po džihádistech nezbavili docela, samozvaní bojovníci za sebou zanechali místa plná nástražných výbušných systémů.

Obyvatelé se tak učí žít s neustálým strachem. Jasem se svou rodinou žije v domě, u kterého jsou nastražené hned dvě nálože pouhých pár metrů od jeho vchodových dveří. „Nemůžu spát, jak mám strach, že některé z mých čtyř dětí, případně pes nebo ovce, stoupne na jednu z těchto min. Když se k domu blíží nějaké zvíře, všichni v tu chvíli raději utečeme - co kdyby minu nedopatřením odpálilo,“ popsal Lékařům bez hranic muž situaci, které čelí den za dnem.

Musíme zůstat Čechy, nesmíme posluhovat žádné světové straně, říká Jiří Drahoš

sinfin.digital