Islámský stát, nebo USA? Viník krvavého masakru civilistů v iráckém Mosulu se stále hledá

ČTK

luš

Irácká armáda zastavila operaci, jejímž cílem je osvobodit západní část města Mosul z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS). Stalo se tak poté, co se objevily zprávy o náletech ze 17. března, které připravily o život až 200 civilistů. Irácká armáda dnes zpochybnila, že by za masakr byl zodpovědný nálet mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, odpovědnost naopak přisoudila islamistům, kteří podle Bagdádu čtvrť zaminovali.

Irácké vojsko oznámilo, že ze zřícené budovy v zasažené čtvrti Al-Džadída, v níž bojovníci IS nastražili řadu náloží, bylo vyproštěno 61 těl. Nebyly nalezeny žádné známky zásahu koaličního letectva, v blízkosti však byla objevena velká bomba na autě, citovala z armádního prohlášení agentura Reuters.

Útok na čtvrť Al-Džadída na západě Mosulu je považován za jeden z nejkrvavějších náletů pro civilisty od americké invaze do Iráku v roce 2003. Incident zdaleka není vyjasněn a jeho detaily se těžko ověřují, zdůraznil Reuters. Událost vyšetřuje irácké ministerstvo obrany, potvrdil agentuře AFP brigádní generál Jahjá Rasúl.

Islamisté sestavují zbraně „na koleně". Podle expertů se ale vyrovnají kvalitní západní výzbroji

sinfin.digital