Izrael ohlásil bojkot rakouských ministrů za pravicovou Svobodnou stranu. Týká se to i šéfky diplomacie

ČTK

lup

Izrael nebude alespoň prozatím navazovat kontakty s novými rakouskými ministry, které do vlády nominovala Svobodná strana Rakouska (FPÖ). S odvoláním na prohlášení izraelského velvyslanectví ve Vídni o tom informovala agentura APA. Podle listu Der Standard se bojkot bude týkat i ministryně zahraničí Karin Kneisslové, která FPÖ zastupuje v kabinetu jako nestranička. FPÖ některá média označují za krajně pravicovou, někteří členové strany se netají svými antisemitskými názory.

Izrael odmítá navazovat oficiální kontakty s členy FPÖ dlouhodobě a tento svůj postoj hodlá podle prohlášení prozatím zachovat. Způsobem spolupráce s novou rakouskou vládou, na které se FPÖ podílí, se bude nyní Izrael zabývat. Premiér Benjamin Netanjahu pověřil ministerstvo zahraničí, "aby vypracovalo odborný posudek o povaze kontaktů s novou vládou" Rakouské lidové strany (ÖVP) a FPÖ.

Až do nového rozhodnutí izraelské diplomacie izraelské úřady na rakouských ministerstvech, v jejichž čele nyní stojí ministr nominovaný svobodnými, budou jednat jen s úředníky, uvedla v pondělí v prohlášení izraelská ambasáda. V případě rezortů ovládaných zástupci ÖVP mohou být izraelské úřady v kontaktu přímo s ministry. To se týká i kancléře Sebastiana Kurze, uvedlo výslovně velvyslanectví židovského státu ve Vídni.

Podle rakouského listu Der Standard se izraelský bojkot týká i nové ministryně zahraničí Karin Kneisslové, která není členkou FPÖ, ale tato strana ji do funkce nominovala.

Nový kancléř Kurz v reakci na oznámení vyjádřil naději, že se obavy Izraele podaří brzy rozptýlit. V tomto směru je prý "optimistický". Dnes by se měl nový předseda rakouské vlády setkat s izraelskou velvyslankyní v Rakousku Taljou Ladorovou-Fresherovou.

sinfin.digital