Jak je jenom zabít? Amerika hledá novou smrtící drogu, aby mohla dál popravovat

Ondřej Fér

Když se fentanylem mohly předávkovat a zabít desítky tisíc Američanů, proč tímto opiátem nepopravovat odsouzence k smrti? Tuto otázku si kladou v amerických vězeních určených k výkonům nejvyššího trestu, ve kterých došly zásoby doposud používaných smrtících injekcí.

 

Desítky tisíc mrtvých. To je podle listu Washington Post bilance mimořádně účinného syntetického opiátu jménem fentanyl. Předávkovat se jím není nic složitého. Jde o látku osmdesátkrát silnější než morfin. A právě tato jeho vlastnost přivedla vedení některých amerických věznic k nápadu popravovat odsouzence na smrt injekcí s touto látkou.

Fentanyl je lehce dostupný. To je z pohledu věznic velké plus. Farmaceutické společnosti totiž jedna po druhé přestávají dodávat dosavadní smrtící směs, která se injekcí odsouzencům k smrti podávala. Pověstné “zelené míle” – chodby smrti – se začaly plnit kandidáty na popravu, které není jak zabít. Průměrný čas mezi odsouzením k smrti a popravou se podle portálu Death Penalty zvýšil ze 71 měsíců v roce 1985 na 190 v roce 2012 a dále roste. Brandon Jones popravený v roce 2016 strávil v cele smrti zatím vůbec nejdelší dobu, celkem 36 let.

V některých státech tento stav vedl k poměrně drastickým krokům. Například v Mississippi už je na spadnutí návrat plynové komory, ve které se popravuje směsí dusíku a kyanidu. Tento typ trestu smrti byl v Americe dlouho poměrně běžný. Fungoval stoprocentně a bez děsivých nehod, které se stávaly a stávají na elektrickém křesle. Poprava v plynové komoře ale od popravovaného vyžaduje určitý druh pochmurné spolupráce. Jak ve své klasické monografii o trestu smrti poznamenal Michel Monestier, odsouzenec musí “zhluboka dýchat,” a potom bezvědomí a smrt nastává rychle. Pokud ale dýchá jen mělce, nastává dlouhá a bolestná agónie.

V liberálních amerických kruzích přibývá obav, že k podobnému kroku sáhnou i další americké státy. Nakonec by se renesance mohly dočkat i způsoby popravování, o kterých všeobecně panuje přesvědčení, že dávno a definitivně patří do historických knih.

Liberálové by většinově byli pro zrušení trestu smrti, taková věc je ale ve Spojených státech záležitost desítek let jednání a společenské debaty. Konzervativci současně trvají na tom, aby byly nařízené popravy vykonány. Možnost využít fentanyl je lákavá, problém je v tom, že nikdo neví, jestli by tento druh usmrcení nezpůsobil odsouzencům zbytečné utrpení.

sinfin.digital