Jaká byla motivace příslušníků SS? Muzeum v Osvětimi hledá jejich dopisy a diáře

Info.cz

ziz

Co byli zač příslušníci SS, kteří pracovali v koncentračním táboře Osvětim, jaká byla jejich mentalita a proč dělali to, co dělali? Chce to zjistit muzeum, které na místě vzniklo po skončení druhé světové války, a proto vydalo výzvu, aby se přihlásili lidé, kteří vlastní dokumenty, fotografie, dopisy nebo třeba osobní zápisníky pachatelů z řad SS.

Na konci ledna uplyne 72 let od osvobození tábora Rudou armádou. Přestože muzeum má k dispozici osobní věci vězňů, kteří v táboře zahynuli nebo se jim podařilo jej přežít, stále to prý „nestačí k pochopení největší tragédie v lidských dějinách“. Ředitel památníku Piotr M. A. Cywiński tak na webových stránkách muzea vyzval Němce a Rakušany, aby se na něj obrátili, pokud mají osobní věci trýznitelů.

„Bez analýzy, která by nám umožnila porozumět motivaci a mentalitě pachatelů, se spoléhají naše snahy varovat budoucí generace jen na intuici,“ říká Cywiński. Lidé mohou napsat na e-mailovou adresu [email protected]. Ředitel slibuje, že muzeum zachová jejich anonymitu.

sinfin.digital