Jakékoliv řešení situace v KLDR bude katastrofa, tvrdí novinářka, která tam žila v utajení

vkr

Suki Kimové se povedl skutečně husarský kousek. Tato americko-korejská novinářka totiž na několik měsíců pronikla do přísně střeženého severokorejského režimu, kde vystupovala jako učitelka dětí prominentů. Potají však sbírala materiál pro svou knihu, která vzbudila mezinárodní rozruch. Jde totiž o jedno z mála autentických svědectví z uzavřeného režimu. Nyní Kimová v rozhovoru pro server Intercept popisuje, proč tato země nikdy nepřistoupí na jaderné odzbrojení. 

Existuje podle vás nějaké řešení korejského jaderného programu?

Podle mě se nic nezmění, protože se jedná o problém, ke kterému žádné řešení neexistuje. Severní Korea se nikdy nevzdá svých atomových zbraní a je velmi neupřímné, pokud si někdo myslí opak.

Jediná možnost, jak by se v tomto ohledu něco mohlo změnit by bylo, pokud by byl nastolený jiný režim. Ale severokorejská garnitura neuznává žádné smlouvy a závazky. Je to jen snůška lží. Takže proč vyjednávat s někým, kdo smlouvy hodí obratem do koše?

Všechny země, které se Severní Koreou sousedí, si přejí změnu jejího režimu. Sice předstírají, že režim podporují, podepíší v tom ohledu bezpočet smluv a dohod, ale pak stejně jednají jinak. 

Jediná cesta změny je stále se snažit dostávat dovnitř režimu informace o tom, jak vypadá svět okolo. To je jediná možnost. Žádný jiný přístup, který by Severní Koreu změnil, neexistuje. 

Putin jako hodný policajt: Tvrdší sankce hrozbu z KLDR neřeší, Kim se musí nejdřív cítit bezpečně

sinfin.digital