„Jedinou cestou k míru jsou dva státy.“ Šéf americké diplomacie obhajoval hlasování, které rozlítilo Izraelce

Lukáš Pospíšil

Řešením izraelsko-palestinské otázky je podle Johna Kerryho jedině vznik dvou států a tato varianta je podle něj vážně ohrožená. Kerry před novináři vystoupil v reakci na hlasování Rady bezpečnosti OSN, která v pátek schválila rezoluci požadující konec výstavby židovských osad na okupovaném území. Hlasování přineslo zásadní rozkol ve vztazích mezi USA a Izraelem, jehož vláda doufala, že Američané budou rezoluci vetovat.

Bylo to asi nejsledovanější vystoupení Johna Kerryho před lednovým odchodem z postu ministra zahraničí USA. Po tom, co se vztahy Spojených států s tradičním blízkovýchodním spojencem těsně před střídáním stráží v Bílém domě zkomplikovaly kvůli hlasování v Radě bezpečnosti, přišel ministr s vysvětlením – nešlo podle něj postupovat jinak.

Hlasování Rady bezpečnosti OSN

Rezoluce proti dalšímu budování izraelských osad v RB OSN minulý týden prošla díky tomu, že Spojené státy nevyužily práva veta. Je to poprvé od roku 1979, co Washington v této otázce Izrael nepodpořil. (Zdroj: ČTK)

Je-li volbou jen jeden stát, pak Izrael může být buď židovský nebo demokratický, ale nemůže být zároveň obojí, a nikdy nebude opravdu žít v míru,“ řekl Kerry. Vyslovil se pro to, aby Jeruzalém byl hlavním městem obou států.

Izraelská vláda Američany obviňovala, že ji při pátečním hlasování „nepodrželi“. Rezoluci se odmítá podřídit, premiér Netanjahu ji považuje za neobjektivní a hanebnou. Dnes Kerryho označil za „posedlého“ otázkou osad. Podle něj nepochopil a neřešil kořeny sporu.

Kerry pro změnu odmítl nařčení, že by hlasování v OSN bylo „předpřipraveno“ USA. Připomněl, že americká diplomacie měla k pasážím dokumentu sama výhrady a hlasování se zdržela.

sinfin.digital