Jednoho dne zvítězíme, řekl Zeman v OSN k boji s terorismem. Džihádisté jsou podle něj mezi migranty

raz

Svět podle prezidenta Miloše Zemana nedokázal zatím rozhodně zasáhnout proti terorismu, řekl to na Valném shromáždění OSN. Vyzval k vytvoření silného úřadu v rámci organizace, který by mohl proti teroristům zasahovat všemi prostředky, včetně vojenské síly. Vrátil se tak k tématu, které v New Yorku zmiňoval i v minulých letech. Upozornil také na propojení migrace a teorismu. 

"Posíláme kondolence, vyjadřujeme svou solidaritu s oběťmi teroristických činů, organizujeme protesty a demonstrace. Ale bohužel se stále zdráháme bojovat s teroristickou anticivilizací plnou silou," řekl Zeman. Podle něj funguje pod hlavičkou OSN 38 protiteroristických organizací a institucí, přesto se jim ale nedaří teroristy potlačit. Zeman vyjádřil přesvědčení, že by mohl uspět nově vytvořený Protiteroristický úřad OSN.

„Válka proti terorismu musí vycházet z historického optimismu, z víry, že jednoho dne zvítězíme," prohlásil Zeman ve stručném projevu. Citoval také slova Franklina Roosevelta o tom, že od strachu je potřeba se osvobodit. To podle něj po útocích v Katalánsku nedávno udělali Španělé. 

sinfin.digital