Jižní Korea odpálila rakety. Simulovala útok na oblast, kde Kim testoval vodíkovou bombu

ČTK

lup

Jižní Korea uspořádala raketové cvičení, které je reakcí na nedělní oznámení Severní Koreje, že provedla zkoušku vodíkové bomby. Soul v cvičení simuloval útok na oblast, kde KLDR test uskutečnila. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura AFP. Podle té severokorejská zkouška odpovídala síle exploze kolem 50 kilotun TNT.

Cvičení na zástupné cíle v Japonském moři zahrnovalo střely vzduch-země s dlouhým doletem i balistické rakety. Účastnilo se jej pouze jihokorejské vojsko. To však podle agentury Reuters dodalo, že chystá další cvičení spolu s americkými silami v Jižní Koreji.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

Totalitní KLDR v neděli provedla svůj šestý jaderný test od roku 2006. Podle jejích státních sdělovacích prostředků byl úspěšný a testovala se při něm vodíková bomba, která by mohla být použita v hlavici mezikontinentální balistické střely. Mimořádnou sílu exploze potvrdila i seizmologická měření.

Komunistickou KLDR za její krok kritizoval celý svět včetně Číny, která je prakticky jediným spojencem Pchjongjangu.

sinfin.digital