Kauza Novičok dál otřásá Británií: Odmítáme, že by látka byla z naší laboratoře, zní z Londýna

ČTK

raz

Britská armádní laboratoř v Porton Down na jihu země dnes vyloučila, že by mohla být zdrojem nervové substance, která počátkem měsíce otrávila zběhlého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru. Oznámila to stanice BBC. V laboratoři prý panují „ta nejpřísnější“ bezpečnostní a kontrolní pravidla.

Ředitel laboratoře Gary Aitkenhead BBC řekl, že látka pojmenovaná novičok „v žádném případě“ nemohla pocházet z laboratoře Porton Down. Rusko, které jakýkoli podíl na otrávení Skripala vylučuje, označilo právě tuto laboratoř za možný zdroj jedu. Argumentovalo mimo jiné tím, že laboratoř je jen 11 kilometrů daleko od místa, kdy policie polomrtvého Skripala a jeho dceru našla.

Šestašedesátiletý Skripal je bývalý dvojitý agent, který jako plukovník ruské vojenské rozvědky GRU vyzradil britské MI6 jména celé řady ruských agentů působících na Západě. Jako možné původce prudkého armádního jedu novičok, který ho otrávil, označila Moskva kromě Británie i Českou republiku, Švédsko a USA. Praha a Stockholm obvinění důrazně odmítly.

sinfin.digital