Kim vyšle olympioniky za hranice. První rozhovory s jižním sousedem mají po letech přinést urovnání vztahů

ČTK, lup

Na linii příměří oddělující oba korejské státy se dnes koná první přímé jednání mezi zástupci Pchjongjangu a Soulu od roku 2015. Informovaly o tom agentury Jonhap či Reuters. Zástupci obou Korejí patrně hovoří především o nadcházející zimní olympiádě v Jižní Koreji. Zástupci KLDR při té příležitosti navrhli vyslat na sportovní akci delegaci na vysoké úrovni, informovala agentura AFP s odvoláním na náměstka jihokorejského ministra pro sjednocení.

"Severokorejská strana navrhla vyslání delegace na vysoké úrovni, národní olympijský výbor, delegaci, sportovce, fanoušky, umělce, pozorovatele, družstvo na předvádění taekwonda a novináře" na Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu, sdělil tisku náměstek jihokorejského ministra pro sjednocení.

Rozhovory začaly v 10:00 místního času (2:00 SEČ) v Pchanmundžomu v demilitarizované zóně, která rozděluje Korejský poloostrov. Dnešní rozhovory jsou první od prosince 2015 a jejich hlavním tématem má být případná účast severokorejských sportovců na Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu příští měsíc. Jednat by se však mohlo také o možnostech dalšího setkání rodin rozdělených hranicí nebo o uvolnění napětí mezi oběma zeměmi.

sinfin.digital