Kimova liga nepostradatelných. Kdo jsou muži, kteří v KLDR vedou vývoj atomových zbraní

Ondřej Fér

Ve skupině mužů, kteří s nezbytnými zápisníky v rukou obklopují Kim Čong-una, mají výjimečné postavení. Bezohledný severokorejský vůdce nikoho z nich zatím nenechal odstranit, i když už u jiných spolupracovníků s tím problém nemá. Tito jsou pro něj nepostradatelní. Vedou totiž jaderný program KLDR.

 

Kim Čong-sik. Ri Jong-čol. Jon Il-ho. Jang Čan-ha. Ju Čin. Hong Sung-mu. Vojáci, vědci i manažeři. Sextet, který přivedl Severní Koreu mezi jaderné velmoci. Pro jinak naprosto nemilosrdného a stihomamem trpícího vůdce KLDR Kim Čong-una jsou tito mužové očividně nepostradatelní. Kdykoliv se na veřejnosti objeví fotografie Kim Čong-una přihlížejícího zkouškám dalších a stále výkonnějších severokorejských raket, v pozadí je vidět i tyto muže. Vždycky pohromadě, vždycky s úsměvem na tváři.

„Lidé, kteří udržují v chodu severokorejský jaderný a raketový program jsou pro režim svým způsobem celebrity,” píše se v souhrnném materiálu, který vyšel v deníku New York Times. Sláva v podmínkách KLDR má ale také odvrácenou tvář. Stačí jeden neúspěch nebo stín podezření ze strany Kim Čong-una a doposud nepostradatelný a všudypřítomný člověk je doslova vymazán ze světa. Zmizí, jako kdyby nikdy nebyl.

V Austrálii zatkli „agenta“ KLDR. Pro Kimův režim sháněl peníze a zbraně hromadného ničení

sinfin.digital