KLDR na pokraji hladomoru. Kvůli sankcím lidem dochází jídlo, palivo i papír

ČTK, raz

Čím dál víc zpráv ze Severní Koreje naznačuje, že na zemi začínají silně doléhat mezinárodní sankce, jimž KLDR čelí v souvislosti se svým pokračujícím raketovým a jaderným zbrojním programem. Napsal to dnes britský list The Daily Telegraph. Podle něj je v Severní Koreji nejen málo paliva a potravin, ale kvůli nedostatku papíru musel svou produkci omezit i státní deník Rodong sinmun. V říjnu podle očekávání dojdou Pchjongjangu valutové rezervy.

Šéf jihokorejského parlamentního výboru pro tajné služby tento týden politiky informoval o stavu financí KLDR, které jsou vážně postiženy zmrazením účtů severokorejského režimu v zahraničí a prakticky úplným zákazem exportu.

Představitel opozičních konzervativců Kang Sok-ho později vyslovil názor, že nové snahy KLDR o sbližování s Jižní Koreou jsou přímým důsledkem ekonomických problémů, jimž Severní Korea čelí. To v poslední době několikrát opakovala i americká vláda.

Podle listu The Daily Telegraph se proslýchá, že obyvatelé KLDR již stávající nedostatek označují za nový „namáhavý pochod“, jak byl nazýván hladomor v polovině 90. let, který si vyžádal až 3,5 milionu životů.

Ivanka Trumpová přijela na zakončení olympiády. Se Severokorejci se nepotká

sinfin.digital