KLDR odtajnila nové balistické střely. Jsou odolnější proti zničení, říká odborník

Info.cz

ekb

Diktátorský režim Kim Čong-una provokuje své sousedy i Spojené státy jedním raketovým testem za druhým, Washingtonu a Bruselu tak začátkem měsíce došla trpělivost a zpřísnily sankce, které mají Pchjongjang od testů balistických střel odradit. KLDR však v rozvoji raketového programu pokračuje dál. Potvrzují to i fotografie, které ve středu zveřejnila severokorejská zpravodajská agentura KCNA. 

„Tohle jsou Severokorejci, kteří nám ukazují, nebo alespoň naznačují, že se jejich program výroby raket poháněných tuhým palivem neustále zlepšuje,“ řekl pro CNN výzkumník z Centra Jamese Martina pro nešíření jaderných zbraní David Schmerler o fotografiích, které byly pořízeny během dnešní návštěvy Kim Čong-una v Institutu chemického materiálu Akademie obranných věd a továrny na výrobu motorů na tuhé palivo používaných v raketovém programu země. 

Fotky například odhalují dosud neznámý typ projektilu, ale i prostředí, kde obávaný raketový program vzniká. Na jednom ze snímků je například plakát s raketou Pukguksong-3, která by se mohla stát náhradnicí dvou předcházejících typů střel.

Varšava přitvrzuje v debatě o válečných reparacích. Německo má platit miliardy dolarů, zní z Polska

sinfin.digital