KLDR zastavuje jaderné a raketové testy. Máme co jsme potřebovali, teď už chci mír, vzkazuje Kim světu

ČTK

lup

Severokorejský vůdce Kim Čong-un oznámil, že KLDR dnešním dnem s okamžitou platností zastavuje jaderné a raketové testy a uzavře jadernou střelnici na severu země. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA o tom informovala jihokorejská agentura Jonhap. Americký prezident Donald Trump zprávu uvítal, stejně jako tak učinila kancelář jihokorejského prezidenta. Japonský ministr obrany Icunori Onodera nicméně upozornil, že ještě nenastal správný čas k snížení dosavadního mezinárodního tlaku na KLDR.

"Od 21. dubna Severní Korea zastaví své jaderné testy a mezikontinentální starty balistických raket," uvedla Jonhap s odvoláním na KCNA. Severní Korea také uzavře jadernou testovací střelnici, aby "dokázala, že dodržuje svůj závazek přerušit jaderné testy", dodaly agentury.

Podle KCNA Kim zdůvodnil také tento krok tím, že nyní KLDR zaměří úsilí na hospodářský růst a na mír na Korejském poloostrově. Podle něj jeho země už nepotřebuje provádět jaderné testy ani zkoušky mezikontinentálních balistických raket, neboť vývoj svých jaderných zbraní již završila.

Sejdou se v Praze? Schůzka Trumpa a Kim Čong-una by se mohla uskutečnit v Česku, spekuluje Bloomberg

sinfin.digital