Klíčový moment krize v Zimbabwe? Mugabe usedl k jednacímu stolu se špičkami ozbrojených složek

Pavel Novotný

Po několika turbulentních dnech a „nepřiznaném“ armádním převratu se na veřejnost dostaly první snímky prezidenta Roberta Mugabeho, dosud zřejmě nuceného trávit čas v domácím vězení. Fotografie zachycují jednání hlavy státu s dalšími elitami jehož tématem zřejmě není nic menšího než budoucí uspořádání země a osud Mugabeho. Třiadevadesátiletý vládce rozhovory o svém odstoupení odmítal ve víře, že na záchranu situace stále není pozdě. Odstoupit dobrovolně nehodlá.

Dramatické události v Zimbabwe mnozí interpretují jako více či méně jasný konec Mugabeho éry. Zimbabwská média se tomu ale – na rozdíl od těch zahraničích – nechtějí uvěřit. sám Mugabe se jednání zprostředkovanému církví nejdříve zřejmě bránil, podle nových fotografií ale se špičkami ozbrojených složek nakonec usedl k jednomu stolu. Zdá se být v komfortní pozici a na jedné z fotografií si se šéfem armády Chiwengou celý usměvavý třese rukou. Skutečnost ale může být méně idylická.

„Lze jen těžko předpovídat, ale zdá se to pravděpodobné,“ připouští v rozhovoru s INFO.CZ prezidentův pád Maynard Manyowa, editor zpravodajského webu Khuluma Afrika. „Mugabe je ale to politik, který má vždy eso v rukávu. V jeho případě je onou kartou (jihoafrický prezident Jacob) Zuma,“ dodává africký novinář.

Agresivní žena, která prahne po moci. Kdo je první dáma Zimbabwe „Gucci Grace"?

sinfin.digital