Kontroverzní pocta za Jeruzalém. Izraelský ministr chce po Trumpovi pojmenovat stanici u Zdi nářků

ČTK

luš

Izraelský ministr dopravy Jisrael Kac navrhl pojmenovat stanici podzemní dráhy v Jeruzalémě po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi na počest jeho nedávného rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Podle Kace by se po Trumpovi měla jmenovat stanice, jejíž výstavba zatím ale není ani schválená. Izraelský ministr dopravy kvůli tomu navrhl prodloužit nynější rozestavěnou vysokorychlostní železnici z Tel Avivu do Jeruzaléma až do Starého města poblíž Zdi nářků.

Kontroverzní návrh podle deníku The Times of Israel zřejmě vyvolá kritické reakce. Mluvčí ministra dopravy nicméně vyjádřil přesvědčení, že návrh přes opozici projde a že bude schválen už napřesrok.

„Zeď nářků je nejposvátnější místo Židů. Rozhodl jsem proto dát stanici, která bude nejblíže k tomuto místu, jméno po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi za jeho statečné a historické rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele,“ uvedl Kac, který je ministrem dopravy a zároveň ministrem zodpovědným za tajné služby.

Trump svým rozhodnutím vyvolal bouřlivé protesty Palestinců, kteří Jeruzalém rovněž chtějí za své hlavní město. Jeho krok odsoudili muslimové, západní země i OSN. Podle nich ohrozil bezpečnost regionu a pohřbil dosavadní úsilí v jednání o míru mezi Izraelem a Palestinci.

Kacův plán prodloužení podzemní dráhy pod historické Staré město ale vzbudí podle deníku The Times of Israel kritiku i ze strany politické opozice a archeologů. Kontroverze vzbudí fakt, že by se měl hloubit tunel v místě, které je posvátné pro několik náboženství a nachází se v něm řada historických památek.

sinfin.digital