Krok k rozpadu EU nebo spása? Vícerychlostní Evropa europoslancům nedá spát. „Česko si pohorší,“ varují někteří

Lucie Štěchová

Představitelé Francie, Německa, Španělska a Itálie se v pondělí na společné schůzi ve Versailles shodli na konceptu takzvané vícerychlostní Evropské unie, který umožní některým členským zemím postupovat v určitých otázkách rychleji než ostatním. Evropská čtyřka říká, že se tak chce vyrovnat s dopady brexitu, faktem ale je, že myšlenka samotná se diskutuje už poměrně dlouho. Jak by nový směr ovlivnil fungování EU? A co by jeho zavedení do praxe znamenalo pro Českou republiku? Čeští europoslanci, které server INFO.CZ oslovil, vidí pozitiva i negativa. „Zase bychom byli země druhé a třetí kategorie, jako jsme byli za dob Sovětského svazu,“ varuje třeba lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Je to možná cesta pro ty, kdo chtějí jinou míru evropské integrace než Brusel nebo nehodlají čekat, až se na sporných tématech shodne celá evropská osmadvacítka. Pozitiva vidí horliví obhájci společné Evropy i ti, kdo by rádi, aby unijní instituce jednotlivým státům do jejich rozhodnutí tolik nemluvily. A obě skupiny zvažují i možná negativa.

Mezi zastánce vícerychlostní Evropské unie patří například europoslanec za ODS Jan Zahradil, který v tomto konceptu dokonce spatřuje jediný možný směr, kterým se může EU vyvíjet. Proto podle svých slov nesouhlasí s postojem české vlády. „Evropa více rychlostí je jediná možnost, jak se dostat ze slepé institucionální uličky,“ tvrdí.

„Je nutné jít kupředu," schvaluje plán na vícerychlostní Evropu Merkelová. Souhlasí i další státy

sinfin.digital