Krvavý týden na Filipínách: Lidé umírají v sevření mezi islamisty a armádou. Znásilnění prominu, vtipkuje mezitím prezident

ČTK

Info.cz

ziz

Boje mezi islamisty a vládními jednotkami na jihu Filipín dál zuří. Tento týden zemřelo nejmíň 85 lidí, z toho necelá dvacítka civilistů. Podle filipínského prezidenta Rodriga Duterteho jsou mezi bojujícími islamisty i cizinci. Na ostrově podle něj operuje teroristická organizace Islámský stát, která skze místní spřízněné terpristické skupiny našla nové pole působnosti.

Devatenáct mrtvých civilistů našla armáda ve městě Marawi na ostrově Mindanao. Mluvčí filipínské armády uvedl, že mezi mrtvými, kteří se našli nedaleko místní univerzity, jsou i tři ženy a dítě. Všichni podle něj byli zastřeleni islamisty, kteří se snaží ovládnout město Marawi. U zabitých mužů nalezených na jiném místě byl podle policie papír s nápisem "zradili svou víru". Jsou to jen některé případy takových násilností. Rozhodně ne první a nejspíš zdaleka ne poslední.

Většina civilistů byla podle zavražděna, střelena do hlavy. Někteří z nich měli ruce svázané za zády. Jedná se především o lidi, které bojovníci zastavili, když se snažili uniknout z území sužovaného boji. „Toto jsou civilisté, ženy. Tito teroristé nejsou lidi. Těla jsme našli během záchranných operací,“ popsal armádní mluvčí pro agenturu AFP.

Černohorského premiéra odstrčil, podávat ruku stále neumí. Podívejte se na Trumpovy přešlapy

sinfin.digital