Krvelačný Duterte nezná bratra. Za drogy nechá zabít i vlastního syna, popravčí četě slíbil imunitu

Info.cz

adk

Filipínský prezident Rodrigo Duterte pokračuje ve svém nelítostném boji proti drogám, dostává se ale do svízelné situace. Už dříve povolil zabíjet drogové dealery přímo na ulici, teď ale připustil, že by nechal zavraždit i svého syna. Ten je z překupnictví aktuálně podezřelý.

Paolo Duterte se tento měsíc zodpovídal v senátu, kde popřel obvinění opozičního zákonodárce, že je členem gangu, který z Číny pašuje na Filipíny metamfetamin.

Prezident se syna zastal, když tvrdil, že žádné z jeho dětí nebylo zapojeno do drogových afér. Vzápětí ale připomněl, že je zcela nelítostný, a svému potomkovi vzkázal, že pokud se zaplete do drogového byznysu, čeká ho hořký konec. Připomněl proto svá starší slova: „Pokud mám děti, které se pohybují kolem drog, zabijte je, aby lidé neměli co říkat.“ I Paolovi prý Duterte řekl, že pokud ho chytí a zabijí, bude to na jeho přímý rozkaz a on sám bude policisty chránit.

Dutertemu silná rétorika vyhrála prezidentské volby. Kampaň postavil na tvrdém boji proti drogám a slíbil zabít až sto tisíc dealerů a závislých. V praxi to ale znamenalo začátek bezbřehého násilí, kdy se často nehledí na to, zda měla oběť s drogovým světem vůbec něco společného. Při zátazích od poloviny loňského roku, kdy Duterte převzal úřad, zemřely zhruba čtyři tisíce lidí. Tisíce dalších osob navíc zavraždili za nevysvětlených okolností.

„Naše země se mění na hřbitov. Každý den pohřbíme mrtvé stejně jako v době diktátora Ferdinanda Marcose,“ kritizoval Duterteho politiku Pedro Gonzales, který vedl protestní shromáždění proti prezidentovi. V Manile se ho ve čtvrtek účastnily tisíce demonstrantů. Ve velkém počtu ale dorazili i Duterteho příznivci. Policie tak měla co dělat, aby udržela pořádek.

sinfin.digital