Lavina v Itálii: Zpožděný pluh i ospalá reakce úřadů. Mohlo být obětí méně?

Eliška Kubátová

Pátrací týmy pokračují v hledání hostů a personálu hotelu, který po včerejším zemětřesení semlela lavina. Z trosek se podařilo uprchnout dvěma lidem, čtyři lidi našli záchranáři mrtvé a další víc než dvacet lidí včetně dětí je stále nezvěstných. Jejich šance na přežití se s přibývajícím časem stále zmenšují. Síla laviny, která údajně posunula celou budovu o deset metrů, byla obrovská. Záchranáři proto od počátku hovoří o tom, že „mrtvých bude mnoho“. Než hotel zasáhla lavina, hosté byli připraveni budovu opustit. Po tragédii zase nereagovaly italské úřady. Dalo se neštěstí v takovémto rozsahu zabránit?

Jak píše italský deník The Local, v momentě, kdy hotel semlela lavina, hosté zrovna čekali v uvítací hale, až budou moci odejít. V cestě jim bránilo zpoždění pluhu, který měl vyčistit silnice.

„Sbalili si kufry. Všichni hosté chtěli jít,“ řekl pro deník La Repubblica majitel hotelové restaurace Quintino Marcello. „Bylo jim řečeno, že sněžný pluh dorazí ve 3 hodiny odpoledne, čas byl ale posunutý až na 7. hodinu večer.“

První fotografie ze zasypaného hotelu. Masa sněhu ho posunula o deset metrů

sinfin.digital