Le Penové bude na sjezdu Národní fronty řečnit bývalý Trumpův rádce. Budou si notovat v odporu k establishmentu

ČTK

lup

Na sjezdu francouzské krajně pravicové strany Národní fronta (FN), který se o tomto víkendu koná v Lille, dnes vystoupí bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon. Na twitteru to oznámil místopředseda strany Louis Aliot, podle něhož jsou si FN a Bannon blízcí v tom, že odmítají establishment. Hlavním bodem na programu sjezdu je nicméně schvalování nového názvu této protiimigrační strany, které navrhla její šéfka Marine Le Penová.

Bannon patřil k Trumpovým nejbližším spolupracovníkům během prezidentské kampaně a prvních měsíců v úřadě. Spoluzakladatel zpravodajského webu Breitbart.com, který byl pod jeho vedením znám výrazně protipřistěhovaleckou a nacionalistickou rétorikou, v Bílém domě zastával funkci strategického poradce. Z té byl po mnoha kontroverzích odvolán po sedmi měsících v době, kdy Trump čelil silné kritice kvůli reakci na násilnosti ve Virginii vyprovokované bělošskými rasisty.

Vedení Národní fronty uvedlo, že s Bannonem sdílí některé názory. "Reprezentuje odmítnutí establishmentu, přičemž jedním z jeho nejhorších symbolů je bruselská EU. Stejně jako Trump a Matteo Salvini porozuměl přání lidí, kteří chtějí mít svůj osud ve vlastních rukou," uvedl na twitteru Aliot. Salvini je šéfem italské krajně pravicové Ligy.

sinfin.digital