Lidovci vyhráli rakouské parlamentní volby. O druhé místo svedli ostrý boj socialisté a protiimigrační svobodní

lup

V rakouských parlamentních volbách dnes zvítězila lidová strana (ÖVP), která získala 31,4 procenta hlasů. Ukázaly to předběžné konečné výsledky, které zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. Výsledky, v nichž ale není započítán rekordní počet korespondenčních hlasů, přisuzují pozici druhé nejsilnější strany v Národní radě protiimigrační Svobodné straně Rakouska (FPÖ) se ziskem 27,4 procenta. Třetí je podle předběžných výsledků Sociálnědemokratická strana (SPÖ), která získala podporu 26,7 procenta hlasujících. Volební účast vzrostla oproti předchozím volbám ze 75 na 80 procent.

Pokud by rakouští sociální demokraté skončili na třetím místě, jak naznačuje předběžný výsledek, stalo by se tak poprvé od druhé světové války. Strana možná utrpěla historický debakl co do procentuálního zisku, ale udržela symbolicky krok se Svobodnou stranou Rakouska a její porážka není tak citelná, jak se předpovídalo.

Do Národní rady se ještě dostali s pětiprocentním ziskem liberálové (NEOS) a Kandidátka Petera Pilze, které předběžný výsledek přisuzuje zisk 4,1 procenta hlasů. Poslanci strany Zelených podle odhadu v parlamentu po volbách neusednou.

Kdo je Sebastian Kurz?

sinfin.digital