Londýnská policie překazila teroristický útok u sídla premiérky, zatkla muže s „batohem plným nožů“

Info.cz, lup

Britská policie zasahovala v centru metropole poblíž parlamentu, kde zadržela vyzbrojeného muže. BBC s odkazem na svědky uvádí, že na místě byly na zemi vidět nejméně dva nože, server Independent píše rovnou o „batohu plném nožů“. Před zákrokem ani při něm nebyl nikdo zraněn.

Snímky pořízené svědky incidentu ukazují muže ležícího na zemi obklopeného policisty. Jméno muže policisté zatím nezveřejnili, podle zpravodajského serveru BBC News ale žije v Londýně a má britský pas, narodil se však mimo Británii. Policie prohledává adresy, s nimiž je spojován.

Podle bezpečnostního zdroje, na který se odvolává Reuters, byl muž před zatčením v hledáčku protiteroristické policie a kontrarozvědky MI5. Policie upřesnila, že muž je zadržován na policejní stanici kvůli podezření z držení útočné zbraně a z přípravy a podněcování k teroristickému činu.

Jeden ze snímků zachycuje podezřelé zavazadlo a u něj na zemi zřejmě ležící nože.

Podle očitého svědka Iana Mosse, který jel po třídě Whitehall v době zatýkání v autobuse, muž nekladl policii odpor. "Ovšem policie na něj mířila zbraněmi," řekl Moss agentuře AP.

Premiérka Theresa Mayová je o incidentu průběžně informována. V době zatčení nebyla ve svém nedalekém sídle na Downing Street 10, řekla její mluvčí. Podle samotné ministerské předsedkyně zatčení "ukazuje, že naše policie a naše zpravodajské a bezpečnostní služby jsou bdělé jako vždy a snaží se nám zajistit bezpečí. Myslím, že vůči těmto lidem máme obrovský dluh a vděk," prohlásila Mayová.

Bezpečnostní složky v Londýně jsou v pohotovosti od březnového teroristického útoku na Westminsterském mostě a u parlamentu. Ten spáchal Chalid Masúd, který nejdříve na mostě najížděl do lidí a u budovy parlamentu pak ubodal policistu.

sinfin.digital