Malé Afghánky milují roboty a chtěly na soutěž do USA. Kvůli Trumpovi to málem nevyšlo, nakonec jsou za hvězdy s medailí

Info.cz

ekb

Příběh šestice afghánských školaček sledoval celý svět. Kvůli imigračnímu politice amerického prezidenta Donalda Trumpa to dlouho vypadalo, že se nebudou moct zúčastnit mezinárodní robotické soutěže ve Spojených státech, na kterou se pečlivě připravovaly celých šest měsíců. K týmům z nejrůznějších koutů světa se nakonec mohly připojit díky zásahu samotného Trumpa. Silný příběh má medailový konec. I když dívky se svým nápadem na stupínek vítězů nepostavily, dostaly stříbrnou medaili za statečnost a během tří dnů sklízely jen obdiv a uznání.

Díky robotické soutěži se afghánské dívky mohly cítit jako skutečné hvězdy v záři reflektorů. „Milujeme je. V této soutěži jsou jako superhrdinky,“ řekla americkému deníku The New York Times členka týmu z Myanmaru, která si k afghánským kolegyním přišla pro podpis. „Jsou zde za celebrity. Dostávají uvítání, jaké si zaslouží,“ říká další soutěžící, tentokrát ze Spojených států.

Mladá Linda utekla od českých hranic za džihádistou do Sýrie. Teď ji vyčerpanou našli v tunelech pod Mosulem

sinfin.digital