Maltská novinářka zaplatila za boj s korupčníky životem, není ale jediná. 5 vražd žurnalistů, které otřásly světem

ekb

Maltou otřásá případ vraždy investigativní novinářky Daphne Caruanové Galiziové, která se dlouhodobě věnovala odhalování politické korupce v rámci rozkrývání aféry Panama Papers. Za svou odvahu zaplatila cenu nejvyšší. Podobných případů se však každý rok objevují přinejmenším desítky. Jen za loňský rok to podle zprávy International News Safety Institute bylo celkem 115 novinářů, nejčastěji umírali v Kolumbii, Mexiku, Afghánistánu a Rusku. Podívejte se na pět nejděsivějších úmrtí žurnalistů z posledních let.

Daphne Caruanová Galiziová

Smrt investigativní žurnalistky Daphne Caruanové Galiziové, která zemřela v pondělí při výbuchu bomby nastražené v autě, je prvním případem vraždy novináře na Maltě. „Má matka byla zavražděna, protože hájila právní řád proti těm, kteří se jej snažili porušit,“ napsal na facebooku syn Matthew Caruana Galizia, který ze spoluúčasti nepřímo obvinil vládu premiéra Josepha Muscata. Právě on byl jedním z těch, které měla Galiziová na mušce.

„Byla mým největším nepřítelem,“ přiznal maltský premiér v rozhovoru pro deník La Repubblica. Zároveň ale prohlásil, že její vrahy najde a postaví je před soud. Galiziová podle něj měla nepřátele na všech stranách.

Pražské elity kážou ze zlatého nočníku. Nedivte se, že lidi mají radši Zemana, říká Kartous

sinfin.digital