Merkelová je pro Česko jako kancléřka lepší, bude zahlazovat rozdíly, říká pro INFO.CZ expert

Lucie Bednárová

To, že Češi by jako příštího německého kancléře rádi viděli sociálního demokrata Martina Schulze a ne konzervativní Angelu Merkelovou, příliš nechápe. „Schulzova vláda by k uprchlické krizi zaujala podobný postoj jako kabinet Angely Merkelové, možná by byla dokonce vůči uprchlíkům otevřenější,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Christian Odendahl ze špičkového think-tanku Centre for European Reform. Pokud v nedělních volbách zvítězí křesťanská demokracie Angely Merkelové, jak předpovídají průzkumy, co to přinese České republice? A co o německé společnosti vypovídá to, že si zřejmě poprvé v historii do parlamentu zvolí nacionalistickou a xenofobní stranu? 

Pravděpodobným vítězem nedělních parlamentních voleb v Německu bude křesťanská demokracie (CDU/CSU) současné kancléřky Angely Merkelové. Pokud přihlédneme k tomu, že průzkumy veřejného mínění se při důležitých volbách po celém světě v posledních letech ne vždy zcela přesně strefily, můžeme očekávat nějaké překvapení?

Myslím, že je už zcela jasné, že CDU/CSU vyjde z voleb jako nejsilnější strana. Žádné překvapení tedy neočekávám. Jedinou otázkou, která zůstává nezodpovězena, je, kdo bude jejím budoucím koaličním partnerem. Je nepravděpodobné, že by křesťanští demokraté zvládli vládnout sami.

Jaké možnosti vidíte jako nejpravděpodobnější?

Pokud nebude možné, aby CDU/CSU vládla sama, tak tu jsou dvě varianty. První je velká koalice se sociálními demokraty (SPD) a druhá tzv. jamajská koalice, jak tomu v Německu říkáme. Je to koalice CDU, Svobodné demokratické strany (FDP) a Zelených. Na federální úrovni tato koalici nikdy nepůsobila, ale to neznamená, že je to vyloučené.

Angela netelefonovala do Sýrie a nezvala migranty, v Česku by propadla, říká Jaroslav Šonka

sinfin.digital