Merkelová oznámila, s kým je ochotná sestavit novou vládu. AfD jde z kola ven

Info.cz

Při sestavování nové německé vlády bude chtít unie konzervativních stran CDU/CSU jednat se svobodnými demokraty (FDP), Zelenými, ale i se sociálními demokraty (SPD). Po jednání vedení křesťanských demokratů to dnes uvedla kancléřka Angela Merkelová (CDU). Důležité podle ní je vytvořit stabilní kabinet. Spekulace o předčasných volbách odmítla. Její neúspěšný vyzyvatel Martin Schulz (SPD) je přesvědčen, že vznikne trojkoalice. Trvá na tom, že SPD do vlády nepůjde.

Se sociálními demokraty chce kancléřka jednat navzdory tomu, že SPD už krátce po zveřejnění odhadů výsledků nedělních parlamentních voleb oznámila, že po čtyřech letech účasti v koaliční vládě s CDU/CSU odchází do opozice. SPD v neděli získala nejnižší počet hlasů v dějinách spolkové republiky. CDU/CSU dostala 33 procent hlasů - hůře dopadla jen při prvních parlamentních volbách v roce 1949.

CDU/CSU si podle Merkelové přála lepší výsledek, i tak ale dosáhla svého cíle být nejsilnější frakcí v parlamentu a získat důvěru voličů k sestavení vlády. Kancléřka zdůraznila, že vyhrát parlamentní volby po dvanácti letech u moci není samozřejmostí.

Spekulace o předčasných volbách Merkelová odmítla. „Když nám dá volič zadání, tak je naší povinnosti ho splnit,“ uvedla. „Jsem optimistická, že najdeme řešení,“ dodala. Se všemi stranami, se kterými hodlá CDU/CSU jednat, je podle Merkelové možné vytvořit vládu.

sinfin.digital