Mezi uprchlíky jsou šikovní lidé. Musíme jim najít citlivé učitele, říká pro INFO.CZ nizozemská profesorka

Lucie Bednárová

Do Nizozemska přichází stále více a více uprchlíků. Často se mezi nimi najdou talentovaní a perspektivní lidé, kteří by rádi pokračovali ve studiu nebo začali zcela nový obor. Nizozemská vláda to pochopila a spolu s univerzitami spustila projekt, který má studentům z řad uprchlíků pomáhat s vysokoškolským vzděláním. Ruku k dílu přikládají i řádní studenti univerzit, kteří plní roli mentorů nebo vybírají prostředky na pomoc novým spolužákům. „Je strašně důležité, aby tyto lidi učil velmi citlivý učitel, který pozná, že mají problém a dokáže jim pomoct, nebo při nejmenším aspoň vyslechnout,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ profesorka Simten Goren, která učí na Univerzitě aplikovaných věd v Haagu a celý projekt zaštiťuje. 

Kdy jste s projektem, který má na Univerzitě aplikovaných věd v Haagu pomoct uprchlíkům, aby mohli pokračovat ve studiu, začali?

V roce 2015 si dohromady sedlo nizozemské ministerstvo vzdělávání, organizace, které pracují s imigranty a uprchlíky a také univerzity. Vytvořili jsme speciální skupinu a začali jsme intenzivně přemýšlet nad tím, jak nejlépe a co nejrychleji pomoct uprchlíkům, kteří před tím doma studovali a nyní by v tom chtěli pokračovat. Podařilo se nám tohle téma otevřít a začít se mu vážně věnovat. Považuji to za velmi důležitý krok.

Kdo je Simten Goren?

Simten Goren studovala veterinární lékařství v tureckém Istanbulu a posléze na univerzitě v nizozemském Amsterdamu získala diplom z pedagogiky. V období 2000-2008 přednášela na Univerzitě aplikovaných věd v Amsterdamu, odkud zamířila na Univerzitu aplikovaných věd v Haagu, kde působí dodnes.

V jaké fázi se projekt nachází nyní?

Nyní je na nizozemských univerzitách, aby se chopily příležitosti a představily své konkrétní plány, jak se chtějí zapojit a co chtějí dělat. Na Univerzitě aplikovaných věd v Haagu už program máme a už jsme ho rozjeli.

Kolik studentů z řad uprchlíků se ho účastní a co přesně je jeho náplní?

V letošním roce na naší univerzitě studuje 60 lidí, kteří do Nizozemska přišli jako uprchlíci. Zatím o nich nelze mluvit jako o studentech, protože tento status ještě nepoužívají. Docházejí totiž do přípravného ročníku, kde se učí nizozemsky a pravidelně se potkávají se svými mentory, kteří se jim snaží co nejvíce pomoct s integrací na univerzitě a obecně se studiem. Pokud chtějí, mohou využít i služeb psychologa, který je připraven jim kdykoliv pomoct nebo poradit. Až „přípravku“ dokončí, bude na nich, zda se rozhodnout pokračovat ve studiu dál.

sinfin.digital