Migranti v Libyi žijí v nelidských podmínkách, tvrdí šéf humanitární neziskovky

ČTK

luš

RR

Kvůli dohodě, ve které se Libye a Itálie zavázaly bojovat proti pašerákům lidí v Libyi, bude mnoho migrantů proti své vůli vráceno do zadržovacích center, kde budou čelit nejrůznějším formám násilí. Krátce po návratu z Libye to v pondělí v Římě prohlásil ředitel organizace Lékaři bez hranic (MSF) a zároveň vedoucí mise MSF v Libyi Arjan Hehenkamp.

Itálie dohodu uzavřela v únoru s vládou v Tripolisu, kterou podporuje OSN. V dohodě se zavázala, že Libyi poskytne finanční pomoc a školení libyjských bezpečnostních složek pro boj proti pašerákům lidí. Představa, že migranti mohou v Libyi žít v lidských podmínkách, je ale podle Hehenkampa „naprosto nereálná“.

Podmínky v libyjských detenčních centrech podle šéfa MSF připomínají „hangáry pro lidi“. Myslet si něco jiného je podle něj „nebezpečnou fikcí“. Zahraničním médiím popsal sedm zadržovacích táborů v blízkosti Tripolisu, které podle něj mají pod kontrolou milice. Násilí je v nich velmi časté.

Italský ministr vnitra Marco Minniti už dříve řekl, že je nutné respektovat lidská práva. S pomocí OSN by měly být v Libyi otevřeny nové tábory, což se ale zatím nestalo. Evropská unie vyškolila pro práci v libyjské pobřežní stráži 90 lidí a Itálie slíbila, že jim poskytne deset lodí, z čehož první by měla dorazit v polovině května.

sinfin.digital